luni, 29 iunie 2009

Avem viata in sange!


In Romania, bolile grave ale sangelui inseamna o lupta nedreapta cu destinul. Bolnavii cauta ajutor in marea lor majoritate in strainatate, desi acolo transplantul salvator ii costa triplu fata de cat ar putea sa coste in Romania. Daca autoritatile medicale ar infiinta Registrul National de Donatori Neinruditi, bolnavii ar putea primi grefe de la donatorii din Romania sau din numeroasele tari inscrise in Registrul International. Transplantul s-ar putea face in tara, rapid si cu costuri mult mai mici.

Cei care vor sa devina donatori de celule stem si sa incerce sa salveze prin acest gest un bolnav de leucemie vor fi supusi initial unui simplu set de analize. Cei sanatosi vor fi introdusi intr-o baza de date. In cazul in care unul dintre ei este compatibil cu un bolnav, el este chemat la spital pentru prelevarea celulelor stem. Procedura este simpla si seamana cu donarea de singe, dar este mult mai putin solicitanta. Donatorul este legat la un aparat care selecteaza celulele stem hematopoietice din singele lui dupa care singele ii este reintrodus in organism. Procedura este simpla si nu implica nici un fel de risc pentru donator in singele caruia celulele stem se refac dupa citeva zile.

S-au inscris 31560 de persoane. Ce mai conteaza unul in plus. Sustin campania asta pentru ca stiu cum este sa pierzi pe cineva drag din cauza unei boli incurabile si tratata ca un cur in spitalele din Romania, si nu numai din aceasta cauza. Si din cauza ca noi avem bani, dar ii cheltuim pe nimicuri in loc sa donam sau ma rog .. sa facem ceva caritabil cu ei.

Campanie initiata de ProTv si de Sabina si Roxana pe bloguri :D.

Un comentariu:

  1. Ma repet, ideea de postare pe blog-uri a fost a Roxanei, eu doar am pus o postare, dar e bine ca luam initiativa. Multumesc ca si tu esti alaturi de mine in chestia asta si chiar e o campanie care merita initiata la nivel national, nu numai la ProTV ci si pe blog-uri cum se vede.^^

    RăspundețiȘtergere